1.5.12

Det Kommunistiska manifestet

Vad passar bättre så här på 1 maj än att läsa det kommunistiska manifestet?

Jag håller ju på och arbetar mig igenom project gutenberg och när jag såg att de hade det här manifestet så var det ju självklart att jag skulle läsa den.

För det första blev jag överraskad över hur lättförståelig den var och vilket modernt språk de använde. Jag har provat läsa andra böcker från samma tidsperiod (som frankenstein, moby dick...) och de kan verkligen vara tröga att ta sig igenom. Nu är det här inte en bok utan mer en pamflett, men ändå.

Manifestet är bara runt hundra sidor så det är kort och ganska rakt på sak. om man vill få ett hum om hur Kommunismen såg ut på mitten av 1800-talet så finns det ingen anledning att inte läsa det. Egentligen behöver man bara läsa den första tredjedelen, det är där de förklarar sina ståndpunkter. De andra delarna av boken är mer ett klargörande om hur kommunismen skiljer sig från andra typer av socialistiska grupper i europa vid den här tiden. Intressant men inte nödvändigt för att förstå grundresonemanget.

Grundidéen inom kommunismen kommer från en historisk analys av maktförhållanden. Under feodalsamhället styrdes samhället av överklassen men efter den franska revolutionen så har "borgarna" tagit makten. överklassen hade ett intresse av att underklassen skulle ha ett drägligt liv eftersom då kunde de producera bättre varor, borgarklassen har inte alls samma intresse eftersom produktionen har blivit industrialiserad. Arbetaren kan inte längre konkurrera med kvalitén på sitt arbete, han kan bara konkurrera med priset för sitt arbete.

Borgarklassen, som äger produktionen, har inget intresse av att göra livet bättre för arbetaren. De tjänar inget på att arbetaren har det bra. Därför måste arbetarna resa sig upp och ta över produktionen. Jag tycker det ser ut att vara ett moraliskt argument som de för fram, "borgarna begår hemska gärningar och vi har en plikt att se till så de slutar".

Jag är lite trött så jag går rakt på min slutsatts: kommunismen har många bra idéer och de argumenteras väl i manifestet. Problemet är att de såg industrisamhället som den slutgiltiga fasen av civilisation. De förutsåg inte, och kunde inte förutse, informationssamhället. idag tycker jag att vi är tillbaka i det samhälle innan industrialiseringen, en arbetare kan återigen konkurrera med kvalitén på sitt arbete. I t.ex IT branchen så är kvaliten på arbetet man utfört viktigt, en programmerare är inte bara en maskin som plockar ihop delar på fabriksgolvet. om det var så enkelt att bara sätta ihop "grej A" med "grej B" så skulle de bara skriva ett script som gjorde det åt dem.

Så för stora delar av samhället är den kommunistiska grundidén irrelevant. Frågan är hur man ska göra med låglöne jobb, de är så mekaniska att det är möjligt att ersätta många med automatiserade system. vad gör man då med de som arbetade i de brancherna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar